Έλληνες στο Καμερούν, ιστορία μιας επιχειρηματικής παρουσίας στην υποσαχάρια Αφρική(από τις απαρχές ως τα τέλη του 1970)

Nicolas Metaxides, Michel Fabrice Akono Abina

Περίληψη


Η αναδρομή στην ιστορία της ελληνικής διασποράς στο Καμερούν συνδέεται με τις εμπορικές δραστηριότητες των Ελλήνων σε όλη την επικράτεια της χώρας ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1920. Η παρουσία τους αν και «ενισχύθηκε» από την αποικιοκρατία στηρίχτηκε τόσο στην ικανότητά τους να αναπτύσσουν σχέσεις με τους αυτόχθονες, όσο και στις σχέσεις συνεργασίας με ντόπιους εμπόρους που «μαθήτευσαν» στο πλευρό των Ελλήνων στις εμπορικές πρακτικές «δυτικού τύπου». Στο κοινωνικό φαντασιακό των Καμερουνέζων ο Έλληνας θεωρείται, «γεννημένος έμπορος». Αντίστοιχα στο φαντασιακό των Ελλήνων οι Bamiléké είναι εκείνοι που ξεχωρίζουν με το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο. Οι Έλληνες, μη αναγνωρίζοντας κατά κανόνα τη συμβολή των ντόπιων στην επιτυχία τους στο εμπόριο, αποδίδουν συχνά σε αυτούς – κυρίως στους Bamiléké - το βάρος της μετά το τέλος της δεκαετίας του 1970 αρνητικής συγκυρίας.

 

 

Λέξεις-κλειδιά : Έλληνες, Εμπόριο, Καμερούν, Υποσαχάρια Αφρική


Πλήρες Κείμενο:

PDF


Το Βήμα των Κοινωνικών Επιστημών (ISSN 1105-1167) - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αργοναυτών και Φιλλελήνων, 38221, Βόλος τηλ: (24210)74883-2  e-mailvima@uth.gr